+46 (0)321-522 00
mån-tor: 8 - 16:30, fre 8-15:30

 

 

Kaffe med gott samvete

Kaffe är så mycket mer än bara en dryck. Som världens näst mest handlade råvara efter olja är kaffe en global miljarddollarindustri.

Den växande kaffekulturen som har sprungit upp de senaste decennierna har lett till en överväldigande ökning av efterfrågan på detta flytande guld vilket innebär en hård belastning på miljön. Med tanke på att de flesta kaffeodlande regioner också är några av de mest känsliga ekosystemen på jorden, är potentialen för allvarlig skada stor.

Kaffeodling kräver stora arealer och många människor som arbetar med att plantera, sköta och skörda. Odlarna arbetar under hårda förhållanden med låg lön och tvingas också ofta hantera kemiska bekämpningsmedel med kraftigt höjda risker för sjukdom och död.

Den ofta stora användningen av konstgödsel och bekämpningsmedel påverkar även den biologiska mångfalden, liksom odlingen i stora monokulturer. Kaffe slukar mycket vatten och kan också förorena stora mängder vatten i rensningsprocessen.


Välj en certifierad kaffelösning

En rad märkningar ger olika nivåer av ansvar och omtanke.

Läs mer om certifikatens innebörd och organisationernas arbete på respektive hemsida.

EU-ekologiskt

Symbolen visar att produkten överensstämmelser med de villkor som fastställts av den Europeiska Unionen för ekologiskt jordbruk. För kaffe innebär det att minst 95% av innehållet är ekologiskt.

EC.EUROPA.EU

Fairtrade

För att en vara ska kunna bli Fairtrade-märkt måste en rad krav i handelskedjan vara uppfyllda. Kraven bygger på internationella Fairtrade-kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling.

FAIRTRADE.SE

Krav

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

KRAV.SE

UTZ

UTZ är en organisation med syfte att skapa förutsättningar för en hållbar produktion av kaffe, kakao och te. Genom utbildning har jordbrukarna möjlighet att förbättra produktionen med omsorg för människor och miljö.

UTZ.ORG